Nyheder,  Omtaler

Samtale fremmer forståelsen

REKLAME: anmeldereksemplar, venligst tilsendt fra forlaget Svane og Bilgrav.

Psykologer ved, at samtale fremmer forståelsen. Derfor kaster psykolog Lori Gottlieb sig ud i selv, at gå til psykolog, da hun pludselig befinder sig i en midtlivs-kæreste-krise. Kæresten viser sig pludselig, ikke at kunne acceptere at leve med et barn. Men Lori har et barn, hvilket kæresten hele tiden har vidst. Loris verden vælter, og hun opsøger psykologen Wendell, for at ‘snakke med nogen’.


’..De fleste mennesker er, hvad psykologer kalder “upålidelige fortællere”. Ikke fordi de vildleder med vilje. Det drejer sig snarere om, at hver historie har mange tråde, og folk har en tendens til at springe over de tråde, som ikke stemmer overens med deres eget perspektiv’ – ’Måske du skulle tale med nogen’ – Lori Gottlieb, Svane og Bilgrav 2020.


Udgangspunktet for Loris fortælling til Wendell, er sat i et perspektiv, der tilgodeser Loris egne (blinde) vinkler og behov for forklaring. Alle fortællinger kommer med et vidst perspektiv, vi har en indgangsvinkel og årsag til at fortælle det vi gør. Vi har mål med de fortællinger vi har. Målet kan være at stille sig selv i bedre lys, eller fremme en bestemt sag. Men vi har alle blinde vinkler, sider af os selv vi enten ikke kender eller vedkender os. Sider vi helst ikke vil i kontakt med, fordi de er ubehagelige, grimme eller gør os ilde tilpas. Selv psykologer har blinde vinkler og fortællinger om sig selv, der kun ser bestemte perspektiver. Men psykologer ved også, at samtale fremmer forståelsen.


Samtalen med andre mennesker kan vise os vores fortællinger

Lori Gottliebs bog, tager læseren med på en psykologisk dannelsesrejse, gennem samtaler med virkelige mennesker med problemer – og gennem referencer til psykologiens historie. Læseren møder både den grænseoverskridende, irriterende John. Rita på 69 år med et hårdt liv bag sig, der har svært ved at rejse sig fra asken og se sig selv i øjnene, tilgive sig selv. Julie på 30 ramt af terminal cancer, og det at skulle acceptere døden som ungt menneske. Alle historier der giver indsigt i den menneskelige psyke, og de fortællinger vi bærer med os og i os.  

Det er os alle sammen der beskrives

Bogen er et interessant blik bag kulisserne hos os alle sammen, for det er os alle sammen der beskrives. Vi bærer alle fortællinger om os selv – både gode og dårlige – og vi har alle blinde vinkler og perspektiver. Det er virkeligt spændende. Men jeg synes dog bogen er lidt for lang. Lori bruger en del tid på at fortælle sin egen historie, om hvordan hun blev psykolog, og sit arbejde på store tv-produktioner med bl.a. Friends og ER. Der går lidt namedropping i den del, det kunne jeg godt have undværet.

Samtale fremmer forståelsen

I forordet skriver forfatteren: ’Denne bog spørger: ”Hvordan forandrer vi os?” og svarer: ”I relation til andre”. Det er selvfølgelig psykologens ærinde at få kunder, meeeen ’no man is an island’. Vi har behov for hinanden og vi har behov for samtalen, både den professionelle men helt sikkert også den mellemmenneskelige. Min egen helt ikke-terapautiske erfaring fra mine ture er: Det ’rammer’ mest, når deltagerne reflekterer sammen og samtaler i et mellemmenneskeligt rum. Det er der litteraturen, naturen og mennesket for alvor kommer til sin ret. Så måske skulle du tale med nogen, det fremmer forståelsen både af dig selv og de andre..

Find flere omtaler her

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *