Nyheder,  Omtaler,  Poesi

Sammenfald

Reklame/anmeldelse fra hjertet

Stærk, rammende og følsom poesi. Mindre kan ikke gøre det, når Helene Johanne Christensens nye digtsamling ‘Sammenfald’ skal omtales.

Lad mig sige det med det samme, jeg er ramt hårdt af denne samling. Helene Johanne formår at fortælle både kroppen, historien, arven, kvinderne, naturen, ensomheden og mennesket. Digtsamlingen består af fem dele, der hver dykker ned i dele af det, at være menneske og i kontakt med verden.

'Hvad skal jeg med kroppen 
når den ikke kan slå rødder
når den ingenting kan flytte eller bære'

Spørger digtet i starten. Man fornemmer et brud og en ensomhed hos jeget. Kroppen og dens sensationer vælter ud af siderne, det føles næsten som en dans. Herfra føler digtene sig vej, som rødder under jorden, til jegets ophav. Ophavet er både det familiære, men også de kvinder hvis skuldre vi i dag står på. Alle kvinder med en stærk tilknytning til naturen; Marie Curie og grundstofferne, Katia Krafft og vulkanerne, Cubansk-amerikanske Ana Mendieta og hendes performancekunst (vildt spændende kvinde jeg (sorry) aldrig havde hørt om) osv. Kvinder, der har måttet slås for deres ret til at være intelligente, og retten til en plads i samfundet.

'Ud af min pande springer ordene: 
barn kvinde jord blomst hjem vi'

Fra disse feminine ‘forces of nature’, vokser rodnettet videre mod kvinden, barnet og naturen. Naturen og tilhørsforholdet hertil undersøges og udforskes, sammen med og gennem barnet, med mor som guide og lyskaster.

'Det er på tide at se tingene som de er. 
Vi må være bløde som voks så verden kan sætte aftryk 
klare og skarpe så vi kan indoptage dens billeder
give dem videre
Vi må bruge hænderne som lygter'

Rødderne fortsætter deres vilde rejse ud i sindet og nerverne, tæt ved at give op, for så til sidst atter at bryde ud i lys lue.

'Verdens lys rammer mig fra alle kanter og spalter sig i millioner af stråler'

Helene Johanne Christensen får min varmeste anbefaling, jeg skal helt sikkert læse hendes debut fra 2018 ‘Blå’. Og jeg vil anbefale dig, at finde et stille hjørne i en god stol og læse hele værket – ikke bare dele – læs værket i sin helhed, det er uendeligt fint.

Tak til forlaget ‘Gladiator’ for anmeldereksemplar. Tak til Helene Johanne Christensen for poesien.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *