Nyheder,  Omtaler

Robert Macfarlane ‘Underland’

Robert Macfarlanes ‘Underland’ er modtaget med speleologisk dyb bukken og tak fra forlaget Modtryk

“Det, der interesserer mig mest… Er ‘underetagens underhistorie'”.

Velkommen til ‘Underland’ Robert Macfarlanes værk om alt det der sker, og kan ske under vores fødder. Citaterne er fra afsnittet ‘Underetagen (Epping Forest, London)’. I dette afsnit undersøger Macfarlane livet under skoven Epping Forest, sammen med videnskabsmanden Merlin Sheldrake (forfatter til bogen ‘Svampenes forunderlige liv’). De kigger på svampenetværk og taler om symbiose og plantevæksternes samarbejde under jorden.

Fra Nordsøens dyb og ud i universet

I en anden del af bogen drager han ud under jorden i dybe miner, der går langt ud under Nordsøen vande. Hernede i dybet sidder forskere og kigger efter sorte huller ude i universet. Det er så fascinerende modsætningsfyldt at vi, for at undersøge det der er længst væk, må grave os dybt ned i lag af forskellige sten.”.. Det myldrer af liv… Det er bare det synlige liv.. “

Klaustrofobien melder sig

Senere smyger og nærmest graver han sig rundt i katakomberne under Paris. Det er totalt klaustrofobisk læsning. Som læser holder du vejret og kan mærke klippens pres mod lungerne, når han går på udforskning her. Det gælder flere af de steder Macfarlane opsøger, bjerge, dybe grotter, og underjordiske floder. En stemning af indespærring og mangel på ‘vejr’ melder sig. Jeg sku ikke derind, hvor han har været. Men jeg forstår fascinationen. Jeg forstår, at man kan få lysten til, at skulle undersøge det mørke og utilnærmelige indre af jorden.

Hulemalerier i Norge?

Macfarlanes rejse er ikke blot af geologisk karakter, den er i lige så høj grad kulturel. Således rundes både hulemalerier i både Frankrig og Norge – dem havde jeg aldrig hørt om. Men også bjergene i Europa, hvor krig og gru venter i grotterneMacfarlane bruger sin udforskning til også at undersøge jordens og klimaets tilstand, og det ser jo skidt ud for os. Beskrivelsen af gletscherne i Grønland der smelter hurtigere og hurtigere, af vandet der fosser ud under og over dem, er skræmmende læsning. Men det er også noget vi må og skal forholde os til.

Dyk ned i mørket med Macfarlane

‘Underland’ er en vigtig og virkeligt fascinerende bog om jorden under os. Det er en tyk bog på små 400 kompakte sider. Den var ikke hurtig at læse for mig, for der er så meget stof at forsøge at forstå, og forholde sig til undervejs. Men det er i den grad et dyk værd, at tage en tur ned i mørket. Du kan i øvrigt følge Robert Macfarlane på bl.a Instagram under navnet RobGMacfarlane. Macfarlane samarbejder tilsyneladende med kunstneren Jackie Morris om et smukt værk (ligner det) ‘The lost spells’, man kan kun håbe at Modtryk er modige og også udgiver den.

“Varm luft indhyller mig, og mine knogler vokser atter i stormen af lys, og bregnerne folder deres grønhed ind over mig og ind i mig, og mos gror på min hud og myldrer i mine øjne, og Sean og jeg sidder og ler, fordi vi i det øjeblik ved, at man for at kunne forstå lyset først må have været begravet i det dybe mørke “

By the way, at læse bogen på klippeøen Bornholm, gav øens natur og historie, samt selve fortællingen, så mange flere lag!

Læs flere anmeldelser her

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *