Nyheder,  Omtaler

Naturdannelse. Naturformidlerens håndbog

‘Naturdannelse. Naturformidlerens håndbog’ er med naturlig taknemmelighed modtaget fra forlaget Turbine

Vi lever i den antropocæne tidsalder. En tid hvor mennesket er fjernt fra naturen, og ofte ikke oplever sig selv, som natur. Men vi er natur. Vi er alle natur. Og det vil Nikolaj Voldum Ahlburg og Line Beck gerne minde os om, og føre os tilbage til. En mission jeg er helt og aldeles enig i: Vi skal tilbage til nærværet med naturen, for vi er også natur.

En håndbog for alle der gerne vil være i og med naturen

Til det formål har de to forfattere skrevet ‘Naturdannelse. Naturformidlerens håndbog’. Og det er lige præcis det de har skabt, en håndbog. Den passer perfekt til håndens størrelse. Og tankerne i bogen, de passer perfekt til mine tanker om at formidle i naturen.

Om bogens indhold

Bogens første del giver en introduktion om naturens tilstand, og vores, efterfulgt af Nikolajs tanker om tilgange til naturoplevelser. Udgangspunktet er fysisk aktivitet, naturvidenskabelig aktivitet og den sanselige tilgang. Der funderes over at de tre elementer alene står svagere, end hvis de kobles sammen i en helhedstilgang. Her kommer både fysik, sanser og evt. læring til sin ret. Dette underbygger forsker Theresa Schillhab, der siger, ‘det vi sanser, husker vi’. Når sanseapparatet inddrages på flere planer, husker vi vores erfaring og viden bedre.
Bogens anden del runder formidlerens rolle, vigtigheden af fællesskaber, det smukke i stilheden og at færdes uden formål. Denne del rummer også dejligt mange eksempler på naturoplevelser man kan gøre.

Del naturen og dyrk fællesskabet

Jeg er ret begejstret for denne håndbog, jeg ser meget lærdom fra uddannelsen til natur-og kulturformidleruddannelsen spejlet i pointerne og det glæder mig. Det glæder mig, at vi er flere der ser mening i at vende os til og mod naturen. At vælge naturen til. Men også fællesskabet. Det at dele naturoplevelserne i fællesskab med andre mennesker, gør dem endnu stærkere, dybere og meningsfulde.

Dyrk den formålsløse færden i naturen og mærk roen sænke sig

‘Naturdannelse’ er perfekt for dig, der gerne vil bruge mere tid i naturen. Bogen kan anvendes både af den professionelle og af dig, der bare gerne vil dele naturen med andre. Gå ud og påbegynd din egen formålsløse færden i naturen. Oplev hvordan roen kan flyde ind i dit sind, når du vandrer omkring derude. Vær nysgerrig, undersøgende, legende. Gå på ‘forundringstur’, opdag nye steder og lad dig opsluge i din væren. Men tag også venner og familie med derud, og del din oplevelse med dem.

En håndsrækning og et idékatalog

Med ‘Naturdannelse’ i hånden, får du et redskab der hjælper dig som formidler. Her kan du læse, hvordan du kan bevæge dig ud i naturen sammen med andre. Introduktionen giver en fin forståelse for, hvad der er på spil, når vi bevæger os i naturen. De mange turforslag giver idéer at arrangere ture ud fra, og at udvikle videre på. De to forfattere står bag naturfællesskabet NaturRetur, der holder til i Århus og turene og erfaringerne herfra, danner bund for bogen. Jeg vil anbefale alle, der har mod på at inddrage naturen i deres virke, at låne eller købe bogen. Med ‘Naturdannelse’ i hånden er du et skridt nærmere naturen.

Læs flere anmeldelser her

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *