Nyheder,  Omtaler,  Poesi

Muld og liv – Digtkatalog og frøsamling


‘Muld og liv’ er modtaget som anmeldereksemplar fra Forlaget Uro

Et frøbølleskrift for fremtiden

Et af mine store litterære barndomsminder er bogen ‘Min grandtante Alice’ af den canadiske forfatter og illustrator Barbara Cooney. Det er fortællingen om Lucys eventyrsøgende grandtante Alice, der går sig ud af rygsygdom, og undervejs spreder lupinfrø. Bogens kerne er, at vi skal gøre noget for, at gøre verden smukkere. Det skal vi stadig. Men vi skal også gøre noget for at gøre verden bæredygtig, sundere, grønnere og klimavenlig. Denne mission ligger i Shekufe Tadayoni Heibergs underfuldt fine frøværk ‘Muld og liv’. 

Missionen er enkel

Spred frø og frøene spreder liv og flere frø. Shekufe skriver til sidst i det lille frøbølleskrift: ‘Naturen tilbyder en ekstremt generøs form for overflod. Smid et sennepsfrø og få hundrede igen.’ Det er et opråb, et afmagtsråb, et det-muliges-kunst-råb. For hvordan trænger man igennem med så vigtigt et budskab. Vi skal passe på kloden, vi skal tænke i økologiske cirkler. Shekufe gør det med digte, med stor følsomhed og humor. Og med en bagvedliggende alvor.

Frøet er både fortid, nutid og fremtid

Samlingen er vokset ud af en fascination af frøet. Hvordan frøet bærer både fortid, nutid og fremtid i sig. Hvordan noget så spinkelt kan bære at blive så stort, som træer. Udgangspunktet for digtene er frøets vej, hvordan det spredes, og formerer sig. Eller plantens egenskaber. Planterne får lov at stå for sig selv uden andre ord, end digtet. Det er egentlig ret fint, så må jeg selv undersøge og grave i den enkelte plante, selv finde mine forklaringer, når jeg ikke helt kan følge med. Illustrationerne er fine og sarte, lige til reproduktion.

Den er jo åbenlyst nødvendig

Bagerst i den lille bog findes ‘Bladsk’, en humoristisk parlør udi at forstå planters behov. Og den er jo åbenlyst nødvendig i disse tider. Tak Shekufe for at minde mig om vigtigheden i, at gøre verden smukkere, at samle og sprede frø for en bedre verden. ‘Muld og liv’ er ikke en stor bog i omfang, digtene er fine, men det er intentionen bag der Historisk taler vi om ærtebølletiden, måske man om tusind år også vil tale om frøbølletiden. Jeg tror på det, endnu en frøbølle er spiret.

Find flere anmeldelser her

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *