Nyheder,  Omtaler,  Poesi

Liv Ea; Lys bliver til løv

Liv Ea’s ‘Lys bliver til løv’ kommer med løvfaldet fra forlaget Herman og Frudit

‘Lys bliver til løv’ er en digtsamling komponeret, med ord klippet ud af fire eksemplarer af Danmarks Naturfredningsforenings blad ‘Natur og miljø’. Skulle det nu kunne blive til noget særligt, tænker du måske, og jeg svarer dig ‘ja’. Det er nemlig en ganske sanselig, blid, melankolsk og følsom digtsamling Liv Ea har skabt, ud fra disse fire blade. Ordene falder af og til lidt skævt i satsen, som er de klippet ind udefra. Og det er de jo.

Man falder ind i digtene

Samlingen indledes således overrumplende;

Man  falder ind i    verden
vild  og   foranderlig
som    lyset        
          efter en storm

At falde ind i verden, som lys. Wauw. Næste digt starter; Jeg er et fugleæg…

Og vi føres videre i en fin, fin naturbeskrivelse, hvor solen vokser på stenene og skyller ud over lørdagen. Et utal af dyr findes ‘som sandkorn i sindet’.

Tænk alt det findes

Tænk

alt     det
Findes

Ja, tænk!

Vi flyder videre med teksten og ordene mellem træer, tangskove, pludseligt mørke, for at finde ud i lyset igen. Der er en fin, sanselig fortælling til stede, en fortælling om cyklussen og lyset.

Årstiderne

I de japanske haikudigte taler man om såkaldte ‘kigo’, som er årstidsord. Altså f.eks hører frøers kvækken til i foråret, så når det omtales i et digt, ved læseren at det er forår. Jeg har det på samme måde med ordet ‘løv’. Løv er et efterårsord for mig. Det behøver det jo ikke at være, løv er vel også bare bladene på træerne. Men når vi taler om løv, er det ofte nedfaldne blade. Det fører mig til samlingens titel ‘Lys bliver til løv’, som så bringer lyset til mørket. I digtet hedder det endda;

Lys   bliver   til   løv
med  tiden

Vi  ligger
i jorden
som     kommende 
skov

Man bliver 
ny og    smuk

og  man  vokser

Cirklen er komplet, året, naturen og livet rundt.

1600-tals blomstermaleri og cut-up poesi med Eckersberg

Det smukke omslag skal også lige rundes, det er en sammensmeltning af en dansk guldalder Eckersberg-himmel og et 1600-tals blomstermaleri af Hans Simon Holtzbecker. Ligesom samlingen er stykket sammen af dele, er forsiden resultatet af noget sammenstykket eller fusioneret, der tilsammen bliver til ny kunst. Det vidner om en legesyg kreativitet, at se nyt i gammelt, at lege med formen. Det gav mig lyst til at lege med det selv, og billederne i opslaget er sat sammen af elementer fra forsiden og selve forsiden.

 Lidt mere bid næste gang

I presseteksten skriver forlaget af Liv Ea er repræsentant for en verdensvendt poesi, med større begejstring og umiddelbarhed, end vi typisk ser i den højaktuelle klimapoesi. Og det er virkeligt også sådan jeg oplever samlingen. Alligevel står jeg tilbage med et ønske for; ‘Lys bliver til løv’ er meget lys, og med tanke på, at naturen er i kraftig tilbagegang, mangler jeg lidt mere bid. Lidt mere ‘vågn op’ og mørke. Næste samling kunne jeg godt ønske mig har lidt mere bid.

Men Liv Ea serverer lys og håb til læseren, og det er der også brug for i disse tider. Jeg er mægtigt glad for denne lille samling, den fortjener læsere og købere. Forfatterhonoraret er doneret til Danmarks Naturfredningsforening for at sikre og bevare Danmarks vilde natur.

Find flere omtaler af poesi og andet litteratur her

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *