Nyheder,  Omtaler

Lauren Groff; Matrix

Denne bog er modtaget som læseeksemplar fra Gads Forlag

Kvindeliv og søsterskab er temaet for Lauren Groffs fascinerende nonneroman ‘Matrix’, der handler om 1100-tallets myteomspundne Marie de France.
Den unge Marie sendes, som uægte barn af adelig byrd, i kloster og får rollen som abbedisse. Marie er stor, høj, bred ikke elegant og ja – jeg siger det igen uægte og derfor uønsket ved hoffet. Men hun er et strategisk talent og har alene efter moderens død, passet dennes sted indtil det blev opdaget,  at hun var alene om det. Marie har forstand og visioner.

‘..den gyvelblomst der vokser midt i klosteret..’

Da Marie kommer til klosteret er det i elendig forfatning,  nonnerne er få og syge. Men med sin kløgt og snilde får Marie skik på stedet og forvandler det til et helle for kvinder.

‘For Marie  er som abbedisse  den gyvelblomst, der vokser midt i klosteret,  og det et alene hendes styrke, som holder det oppe.’

Matrixen

Begrebet matrix, som også er romanens titel,  er centralt. På www.sproget dk står følgende; via fransk fra latin matrix, om stof eller form der frembringer noget, af mater ‘moder’-støbeform med et fordybet mønster der ved stempling eller presning afgives i fx et metal- eller plasticmateriale.
En beskrivelse der passer til romanen, hvor Marie er moderformen som klosteret – og de øvrige omgivelser former sig efter.

Kvinderollen, søsterskabet og erotikken

Romanen rummer kvinderollen, søsterskabet og erotikken i en og samme ramme. Livet på klosteret går sin helt egen gang,  efter egne regler. Der er plads til kærlighed, erotik og selvstændighed blandt søstrene, i hvert fald så længe reglerne følges.

‘Elgiva bukker sig og griber skapularets søm og løfter det tungt over. Nu ordensdragten. Så fri. …. På knæ i den fugtige, lune muld. Elgiva lugter som byg og purløg dernede, og havets salt og flodens dynd’.

Krigernonnen

Matrix er et portræt af en stærk, krigerisk og selvstændig kvindes jagt på det bedst mulige liv. Hun ledes af heftige åbenbaringer, der skyller over hende med budskab om forandring. Idag ville hun være hyldet som bad-ass-businesswoman dengang i 1100-tallet så det anderledes ud.

‘Meget vel, tænker hun frygteligt bittert. Hun vil blive på dette ynkelige sted og få det bedste ud af det liv, hun er blevet tildelt.  Hun vil gøre alt, hvad hun kan, for at ophøje sig selv her i jordslået. Hun vil få dem, som udstødte hende, til at fortryde det, de har gjort. En dag vil de se den storhed, hun gemmer indeni, og blive slået af ærefrygt.’

‘Vinteren er et ark pergament..’

Selvom konteksten er historisk føles romanen nutidig på alle måder. Naturen spiller en smuk birolle i romanen, som konstant stemningssætter.

‘Markerne mejes af hendes mørke nonner med deres svingende leer. Vinteren er et ark pergament,  som fugle og ræve og harer skriver på med deres små fodspor. ‘

Sproget kan til tider føles lidt tungt, men det er absolut læsetyngden værd at fordybe sig denne fascinerende og labyrintiske nonneroman af amerikanske Lauren Groff. Find flere omtaler her

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *