Nanna Debois Buhls 'Cloud behaviour'
Nyheder,  Omtaler

Himlen og skyerne

Fire bøger om himlen, med særligt fokus på hvordan skyer opfører sig.


REKLAME: Med ‘Cloud behaviour’ har fotograf Nanna Debois Buhl lavet et værk, der forsøger at favne hele himlen. Men kan man favne det uendelige? Kan man gribe om det u(be)gribelige? Det korte svar er: Ja, man kan i hvert fald forsøge.

‘Cloud behaviour’ er en hybrid, det er kunst, filosofi, naturvidenskab, og klimapolitik og kaosteori i skøn forening. Udgangspunktet for værket er Nanna Debois Buhls fotografier fra sommeren 2018. Den sommer der satte varmerekorder, og glimrede ved sit fravær af skyggegivende skyer. Trods det manglende skydække, fik fotografen sine billeder, men også sine overvejelser om menneskets påvirkning af miljøet. Af fotografiets påvirkning af miljøet. Fotografiet gemmes i ‘skyen’ eller på kæmpe energislugende servere et sted i verden. Med udgangspunkt i fotografiet tager bogen favntag med de flygtige skyer. Dette bringer uundgåeligt bogen omkring mange genrer, for skyerne er mystiske. Hvem kan ikke huske, at have ligget og kigget op i skyerne, for at få øje på et utal af magiske figurer?

Luke Howard og skyerne

Med udgangspunkt i skyerne, tager ‘Cloud behaviour’ os forbi Luke Howard. Manden der i 1800-tallet satte ord på himlens flygtige elementer, skyerne. De ord vi stadig bruger den dag i dag til at beskrive himlen. Luke Howards sætten ord på skyerne, påvirkede kunsten i samme periode. Dette beskrives i udstillingskataloget ‘Himlens spejl’ fra Odense Bys museer i 2002. Bogen fører os også forbi den svenske dramatiker, forfatter og kunstner August Strindberg. Strindberg studerede, tegnede og beskrev ivrigt skyerne fra sit vindue dagligt, og undrede sig over skyernes på samme tid faste udseende og flygtige indre.

Himlen og skyerne har til alle tider fascineret mennesket

– Filosofisk og videnskabeligt. Mennesket har forsøgt at forklare og fortolke verden gennem himlens fænomener. Gudinden Frigg spandt skyerne på sin spinderok, gudinden Iris symboliseret af regnbuen – bindeleddet mellem guderne og menneskene. Men iris er også øjet, betragteren, og denne bog handler også om vores syn på verden. For mange kunstnere, før og nu, var himlen både noget æterisk, udefinerbart og konkret videnskabeligt. Samtalen med professor Jan Olaf Härter sidst i kataloget, viser at selv i dag ved vi uendeligt lidt om skyernes liv. Härter associate professor på Institut for Biocomplexity på Niels Bohr Instituttet, bruger en del af sin tid på at undersøge tordenskyers opståen og færdsel. Samtalen blotlægger hvor lidt vi faktisk ved, om skyernes liv, og hvor meget det hele er et spørgsmål om kaos.

Et himmelsk bibliotek?

Er enhver samling af litteratur ikke altid himmelsk? Det vil jeg mene. Men alligevel vil jeg tilbyde min lille version af et himmelsk bibliotek, der naturligvis indeholder ‘Cloud behaviour’:

Mit lille himmelske bibliotek flankeret af en sten med et restprodukt af sky på (sne)
  • Pia Tafdrup: Lyden af skyer – en himmelsk smuk digtsamling, der kan læses igen og igen på alle tider af døgnet, året og livet.
  • Kamilla Jørgensen: Min private himmel – en farvepalet med himlens skønne farver, skabt af billedkunster Kamilla Jørgensen.
  • ‘Himlens spejl. Skyer og vejrlig i dansk maleri 1770-1880’ udstillingskatalog fra 2002.
  • Nanna Debois Buhl: ‘Cloud behaviour’, Laboratoriet for æstetik og økologi

Den amerikanske forfatter M. Amos Clifford siger i bogen ‘Your guide to forest bathing’ at vi når vi skovbader, bader i luften. Luften, himlen, skyerne bærer dufte, partikler, insekter, pollen og når vi er i naturen, bader vi i alt dette. Jeg tror, jeg skal gå ud på en skyvandring, og lade mig overvælde af hvor fantastisk naturen er.

Tak til Laboratoriet for æstetik og økologi for anmeldereksemplar, og for at udgive et værk der forsøger at favne det uendelige. Hvis du vil vide mere om Luke Howard og skyernes navne, kan du se denne TedEX Flere anmeldelser/omtaler findes under overskriften ‘Nyheder’

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *