
Henrik S. Holck ‘Vi må være som alt’
Henrik S. Holck, ‘Vi må være som alt’ er fløjet på sandalfødder til mine ydmyge og taknemmelige hænder fra Forlaget Gladiator
Henrik S. Holck debuterede med denne digtsamling i 1978, 16 år gammel, et barn af samme generation som Strunge og FP Jac. Senere blev han uddannet kunstmaler og senere igen skrev han lidt flere digte. ‘Vi må være som alt’ er næsten lige så gammel som jeg, altså ikke længere helt ung – men den føles helt ung og frisktappet.
Dagen er stille
‘Vi må være som alt’ er på en og samme gang kompromisløs og omfavnende. Hvis vi skal være som alt, må vi jo gå helt ind i det hele, det er store og idealistiske krav at stille. Men det er jo netop et ideal, og det er så fuldt af kærlighed, ungdom og bevægelse. Samtidig giver de enkelte digte rum til nærvær og kærlighed, som starten på digtet ‘Helt stille’;
Helt stille Alting er helt stille lyset er stille du og jeg er stille dagen er stille....
Digte med stor anvendelighed
Jeg har flere gange indledt stilletid på mine ture med digte herfra f.eks. ‘Helt stille’ og ‘Skybillede’. Digtene besidder en stor anvendelighed. De er som skabt til at blive mødt, lyttet og delt mellem mennesker. På samme måde er digtene så sindssyge at læse i naturen, fordi de nærmest foregriber den natur du læser i. De hører til her se selv begyndelsen af titeldigtet.
Vi må være som alt vi må være som himlen og lyset gennem den sivende med åbne kærtegn over de skiftende landskaber... Uanset hvilken natur eller landskab du er i, uanset vejret, står digtet klart og smukt.
Økopoesi
Men samlingen rummer også en vækken. En kalden på at vi skal være proaktive, og passe på vores verden, være ansvarlige. Det ses også ud af titlen, som stiller krav, vi skal leve op til. Idag ville vi kalde det økopoesi, det gjorde man vidst ikke i 78. Denne vækken ses bl.a. i digtet ‘Fuglene og os’ der slutter med ordene;
'fuglenes virkelighed er som klipperne og de skriger deres frygt fra os og vore handlinger'
Men der er mere…
Udover samlingen ‘Vi må være som alt’ rummer Gladiators udgivelse også ‘Jeg har forandret verden’, samt en beskrivelse af en kunsthappening Kristian S. Holck lavede på Strøget i København i1980 sammen med Viktor Hall. Den happening er helt fantastisk og burde gentages. De to kunstnere erstattede tre fliser på Strøget med græsmåtter, for derpå at filme og registrere folks reaktion. Interessant nok var der flere hunde end mennesker der reagerede på det.
Hvis jeg gav stjerner..
Jeg kan ikke skjule min begejstring for ‘Vi må være som alt’, den er en af de digtsamlinger jeg igen, og igen, og igen vender tilbage til. Den har en magnetisk effekt på mig. Som månen der trækker i havet. Suk (af den gode slags).
'...som åbent morgenhav skal vi beskues ikke tungt og ikke bortbølgende men blotlagt i en levenhed strakt frem som snegleøjne' (fra digtet 'Som alt')
Læs flere anmeldelser her

