Nyheder,  Omtaler

Heksens alfabet

Nanna Gouls ‘Heksens Alfabet’ er modtaget som anmeldereksemplar fra Gads Forlag
Ella havde været død i cirka to døgn, da hun kom til verden. Varmen fra hendes krop var ikke længere hendes, det var min varme, der havde forplantet sig.

‘Heksens alfabet’ er historien om Kamma, der arbejder som bibliotekar. Efter at have mistet sin nyfødte datter, Ella, går Kamma rundt i et vakuum med sorgen over tabet, hun er gravid igen. Skrøbelig og naturligt angst. Kamma passer sit arbejde på biblioteket, observerer gråkragerne udenfor vinduet, men er samtidig lidt ved siden af det hele. Lige indtil Birgitte dukker op i udlånet og forventer at blive kontaktet ‘udenom systemet’ om sin bestilling.

- Hvordan var det, skulle du bruge artiklerne til dit arbejde?
- Arbejde? Hun ser alvorligt på mig. - Jeg er heks Kamma.

Kvinden og naturen

Af uransagelige og helt naturlige årsager bliver dette møde startskuddet på en indre rejse for Kamma. En rejse med kvinden og naturen som helt centrale elementer. I sin sorg oplever Kamma naturens kræfter, hun møder mørket, både det indre og det ydre mørke. Ved siden af som støtte og ‘jordemoder’ står heksen Birgitte og fører Kamma gennem rejsen med blid og fast hånd.

- Du må ikke glemme at invitere den trettende fe til fødslen. Du husker vel eventyret?
- Jo, men hvad har det med fødslen at gøre?
- Du skal ikke tage det for bogstaveligt,  det drejer sig om kaos.
- Skal jeg invitere kaos?

Det naturlige kaos

Lige som i Nanna Gouls novellesamling ‘Erle perle’ er magien med på rejsen. Eventyret og fortællingerne, litteraturen og overleveringerne rummer viden og klogskab, der kan hjælpe mennesket. I dette tilfælde handler det om, det naturlige kaos, alt der er udenfor vores kontrol. Det er vigtig viden. Kamma er på den måde, tror jeg,  et billede på rigtigt mange af os idag, som er så langt væk fra naturen og tror vi kan styre al verdens gang. Og her kommer en spoiler alert; Det kan vi ikke.

En let og skævt humoristisk pen

Sammen med Kamma står datteren Sigrid og manden Mikkel. Helt klassisk er barnet i tæt kontakt med naturen,  hvorimod Mikkel ikke føler sig tilpas ved den. Rundt om det hele kommer kollegerne fra biblioteket,  der bager kage (ja!) og holder møder med lunken kaffe. Portrættet af denne arbejdsplads kommer tæt på virkeligheden men er også herligt karikeret. Det bringer mig videre til humoren, det er nemlig en sjov bog det her. Selvom temaet er sorg og afstanden til naturen, skriver Nanna Goul med en let og skævt humoristisk pen. Hvis du, som jeg, er glad for Dorthe Nors og Stine Pilgaard går du næppe galt i byen med Nanna Goul.

Det smager af mælkebøtte og korsknap

Det er som et let glas rose serveret i solen, der når du drikker det smager af mælkebøtte og korsknap. Det læsker herligt,  men stikker også. Det vil dig noget. Og sådan er det med god litteratur,  det vil dig noget.

De sidste ord får heksen Birgitte; ‘Eventyr er ikke bare eventyr’ 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *