Bogen Fungarium foran brændestak
Nyheder,  Omtaler

Funky Fungarium

‘Fungarium’ er modtaget med svampet kærlighed fra Forlaget Mammut

Den er så flot. Stor og flot. Smukke farver og illustrationer.

Velkommen til svamperiget! En vild og forunderlig verden, som de færreste ved særligt meget om, og som ofte lever et skjult liv. ‘Fungarium’ giver en indføring i denne verden, helt tilbage til der, hvor ‘tiden’ starter og hele vejen frem til dig. Læseren føres gennem svampenes forskellige arter, formeringsstrategier og egenskaber. Forskellige biotoper præsenteres, og sløret løftes for det mystiske mykhorrhiza-netværk.

Nøj det’ oss’ for voksne!

‘Fungarium’ vises ofte afbilledet sammen med skønne børn (en fælde undertegnede også er faldet i), og det er også oplagt med formatet og illustrationerne. Bogen er dog ikke skrevet for børn, det er en fagbog af høj kvalitet. Indholdet passer til den voksne faglitterære læser. Der er rigtigt mange latinske betegnelser, som af og til gør læsningen tung. Jeg kastede mig ud i, at læse bogen sammen med Mathilde på 8 år. Men efter 5-6 sider måtte vi kaste håndklædet i ringen. Indholdet er ikke for børn, men det er illustrationerne. Mathilde har allerede tegnet efter flere af svampene, og dét er der værdifuld læring i. Jeg kunne dog godt have ønsket mig, at noget af teksten var tilegnet den yngre læser, det synes jeg ikke rigtigt den er. ‘Fungarium’ er altså en fagbog både for børn OG for voksne, og mig bekendt findes der ikke mange af den slags, hvor det faglige niveau er så højt.  

Svampebøgerne vælder op af mulden

Der er kommet flere svampeudgivelser de seneste år, bl.a. Long Litt Woons fine ‘Om svampe og sorg’ fra Politikens Forlag og Merlin Sheldrakes ‘Svampenes forunderlige liv’ fra Gyldendals Forlag. Sidstnævnte har jeg ikke læst endnu, men ‘Om svampe og sorg’ læste jeg da den udkom. Det er en fremragende bog om, at genopdage livet gennem naturen. ‘Om svampe og sorg’ er skrevet i et let tilgængeligt sprog og giver læseren en indblik i svampejægernes hemmelighedsfulde liv og glæder. Bogen introducerer også flere nordiske svampearter, til forskel fra ‘Fungarium’ der fortæller om verdens svampe. 

Lad dig forundres af naturens vidundere

‘Fungarium’ introducer svamperiget på verdensplan, man kan således ikke bruge den til at gå i skoven og finde de spiselige arter. Men man bliver opmærksom på det her kæmpestore og for naturen (inkl. mennesket) supervigtige ‘rige’. Hvis du ligesom jeg er betaget af bogens smukke illustrationer, kan jeg glæde dig med, at Brøg Litteraturbar har fået illustrationerne hjem som plakatbøger.

Læs flere omtaler her

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *