• Nyheder,  Omtaler

    Engang var der ulve

    Skrevet af Charlotte McConaghy og venligt tilsendt af Gads Forlag Engang var det december, så kom julen, så kom nytåret og januar.. og tiden gik, som den jo har det med at gøre. Engang var der sne i det lille land og det var så smukt at se på og danse i. Dengang for snart så længe siden, læste jeg Charlotte McConaghys virkeligt gode roman ‘Engang var der ulve’ – og det var godt. Derfor er det så ufortjent at min omtale først kommer nu, men som en karakter i ‘Slagtehal fem’ ynder at sige ‘sådan går det‘. Og det gør det. At føre naturens økosystem tilbage til noget oprindeligt…

  • Nyheder

    Om tanglopper og livet

    ‘Det må være svært at finde på og finde på, når man ikke har nogen at snakke med’. Store tanker om små skabninger Siger Mathilde 10 år om bogen, ‘En tangloppeeksperts store tanker om små skabninger’. Mathilde synes den var god.Tegningerne er flotte, men det er lidt underligt, at det kusine Emilys billedskolelærer, der har tegnet dem ❤️. Fire emojis Mathilde har valgt fire emojiis til at beskrive bogen. En der bliver væk i en sky, fordi han er bange for at blive glemt og forsvinde.En der er trist, fordi han er trist fordi han er ensom, og for at andre ville glemme alle hans tanglopper.En der tænker, fordi han…

  • Nyheder,  Omtaler

    Overleverne af Alex Schulman

    ‘Overleverne’ er udgivet på Lindhardt og Ringhof Da jeg nåede den sætning, blev jeg nødt til at lukke bogen. Det sker sjældent. Jeg tror faktisk aldrig det er sket før. Måske er jeg langsom. Jeg vidste godt, at noget grumt var undervejs, men jeg havde slet ikke regnet det ud. Ramt lige i mellemgulvet ‘Overleverne’ er en velskrevet,  overrumplende og grum bog, der ramte denne læser lige i mellemgulvet. Bogen, der handler om de tre brødre Benjamin (bogens fortæller), Pierre og Nils, er fortællingen om den skæbnesommer, der forandrede deres families liv. Som læser står det klart fra starten,  at noget grumt er på færde. Fortællingen starter foran familiens gård, hvor en…

  • Nyheder,  Omtaler

    Lauren Groff; Matrix

    Denne bog er modtaget som læseeksemplar fra Gads Forlag Kvindeliv og søsterskab er temaet for Lauren Groffs fascinerende nonneroman ‘Matrix’, der handler om 1100-tallets myteomspundne Marie de France.Den unge Marie sendes, som uægte barn af adelig byrd, i kloster og får rollen som abbedisse. Marie er stor, høj, bred ikke elegant og ja – jeg siger det igen uægte og derfor uønsket ved hoffet. Men hun er et strategisk talent og har alene efter moderens død, passet dennes sted indtil det blev opdaget,  at hun var alene om det. Marie har forstand og visioner. ‘..den gyvelblomst der vokser midt i klosteret..’ Da Marie kommer til klosteret er det i elendig…

  • Nyheder,  Omtaler,  Ture

    Natursyn?

    En samtale om natursyn gennem skønlitteratur ‘For mig at se, lever vi i et mere-end-menneskeligt fællesskab’, skriver Mickey Gjerris (teolog og ph.d. i bioetik) i ‘Hvilken natur?’. Dette udsagn, og hele grundforståelsen af begrebet natursyn, dannede ramme om en samtale i min litteraturgruppe i marts. Her kan du læse, hvordan jeg brugte bogen til en dyb samtale, og måske det kan inspirere til videre samtaler om natur gennem litteratur. Martin Andersen Nexø og naturen ‘Som et mægtigt ur var det alt: solen og hele rummet over mig. Det gik I rytmer, og det gjaldt blot om at kunne lytte og føle sig rytmerne til; helst skulle man have dem i…

  • Nyheder,  Omtaler

    Heksens alfabet

    Nanna Gouls ‘Heksens Alfabet’ er modtaget som anmeldereksemplar fra Gads Forlag Ella havde været død i cirka to døgn, da hun kom til verden. Varmen fra hendes krop var ikke længere hendes, det var min varme, der havde forplantet sig. ‘Heksens alfabet’ er historien om Kamma, der arbejder som bibliotekar. Efter at have mistet sin nyfødte datter, Ella, går Kamma rundt i et vakuum med sorgen over tabet, hun er gravid igen. Skrøbelig og naturligt angst. Kamma passer sit arbejde på biblioteket, observerer gråkragerne udenfor vinduet, men er samtidig lidt ved siden af det hele. Lige indtil Birgitte dukker op i udlånet og forventer at blive kontaktet ‘udenom systemet’ om…

  • Nyheder,  Omtaler,  Poesi

    Sapfo!

    ‘Sapfo’ oversat af Mette Moestrup og Mette Christiansen er modtaget fra forlaget Gyldendal, de øvrige er lånt på biblioteket ’Fragment 48 Du kom og jeg var vild med dig du lindrede mit hjerte som brændte af begær.’ - ’Sapfo’ gendigtet af Mette Moestrup og Mette Christiansen. 2600 år, er den afstand der er mellem afsenderen af disse længselsfulde ord og dig, der læser dem. 2600 år med krige, kærlighed, lyst, fester, begravelser og levet liv. 2600 år … og alligevel lyder det så bekendt! ’48 Du kom, og jeg søgte dig. Du kølede min tanke, der brændte af længsel’ - ’Sappho. Roser fra Piería’ oversat af Rasmus Sevelsted. 2020 og…

  • Nyheder,  Omtaler

    Marlen Haushofer ‘Væggen’

    En kvinde er på weekendtur i bjergene i Østrig med et vennepar. En aften tager parret ned til byen, kvinden bliver i hytten og næste morgen er alt forandret. Kvinden er alene i verden. "Sådan drev jeg rundt I martsdagenes fugtige glans, som havde lokket blomsterne for tidligt op af jorden. Anemoner, kodriver, lærkesporer og smørblomster. Alle var de meget yndige og skabt for at glæde mig". Spærret inde på bjerget af en væg, der pludselig er opstået omkring hende. Væggen er usynlig men upenetrerbar. "I dag, den femte november, begynder jeg på min beretning. Jeg vil skrive alt ned så nøjagtigt som muligt. Men jeg ved ikke engang, om…

  • Nyheder,  Omtaler,  Poesi

    Jac på vagt

    Flemming Palle Jacobsens ‘På vagt for bælgmørket’ blev udgivet på Borgens Forlag i 1990 Selvom F. P. Jac var storbyforfatter og -menneske, har jeg slæbt ham ud på landet, midt på en mark. Det er ikke grebet helt ud af den blå luft. Jac blev gift med Bodil i 1991 og flyttede til Allerød,  skiftede storbyen ud med ‘landet’ og roen. ‘På vagt for bælgmørket’ lander midt i dette skifte. Bogen starter med overskriften ‘Indgangsbøn’. Stemningen er sat, det er noget stort og helligt der er på færde her, et værk over det liv, der indtil nu er gået. Indgangsbøn "Det kan skyldes mørke, min alders synlighed. Jeg vil prøve…

  • Nyheder,  Ture

    Nexø ‘Under åben himmel’

    Sted og litteratur kan være tæt knyttet sammen. At opleve litteraturen i de landskaber den beskriver, forstærker, forstørrer og fordyber oplevelsen med litteraturen. Jeg går og drømmer Vinterferiens første dage blev tilbragt på min fødeø, Bornholm, og gik bl.a. ind i de landskaber Martin Andersen Nexø beskriver i sit erindringsværk ‘Under åben himmel’. Jeg går og drømmer om at arrangere en tur i Helvedes- og Paradisbakkerne, lige netop i Martin Andersen Nexøs let springende vogterfodspor fra barndommen. Landskabet og fantasien At gå her i bakkerne mellem vinterbrun lyng, gråblå klipper, og gyldent græs, mellem sære stednavne ‘Troldstauerne’, ‘Heksens dør’ og ‘Dybedal’, kombineret med Nexøs ord tilføjer helt andre lag til…